Te veel drinken

TE VEEL DRINKEN

Wist u dat meer water drinken dan normaal een indicatie kan zijn voor een probleem? Voor sommige ziekten is meer water gaan drinken het eerste of het enige symptoom dat u bij uw kat of hond kunt merken.

Wanneer spreken wij over te veel drinken? Als uw dier meer dan 100 ml per kg per dag drinkt dan is dat te veel. Het hangt natuurlijk wel ook af van de omstandigheden. Als het bijvoorbeeld een warme dag is en uw hond heeft net een lange wandeling gemaakt dan is het logisch dat hij/zij meer drinkt.

Bij een verdenking op te veel drinken meten wij ook de concentratie van de ochtend urine. Deze is dan vaak te laag.

Het drinken van te veel water gaat vaak gepaard met vaker plassen of grotere plassen doen. Soms gaan de dieren ook in huis plassen omdat ze het echt niet meer kunnen ophouden.
We hebben het dan ook over het te veel drinken en te veel plassen syndroom of wel polyurie en polydipsie.

Er zijn zeer veel aandoeningen die dit syndroom kunnen veroorzaken. Een aantal veel voorkomende daarvan zijn: nierziekten, baarmoederontsteking, leveraandoeningen, cushing (bij de hond), te snel werkende schildklier (bij de kat), suikerziekte en onvoldoende of niet goed werkende ADH (een hormoon dat zorgt voor het concentreren van de urine).

Als uw hond het polyurie/polydipsie syndroom heeft is het dus verstandig om een afspraak te maken bij uw dierenarts zodat hij/zij samen met u de oorzaak kan opsporen!