Rabies: hondsdolheid

Als u uw hond of kat meeneemt naar het buitenland moet hij/zij ingeënt worden tegen rabiës. Maar wat is rabiës nou eigenlijk?

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is een van de bekendste en belangrijkste zoonosen (een ziekte die kan worden overgedragen van dieren naar mensen).
Rabiës is een dodelijke ziekte en wordt veroorzaakt door een virus. Het wordt overgebracht door besmet speeksel, bijvoorbeeld via bijten, krabben of likken.
Alle zoogdieren kunnen besmet raken met hondsdolheid. Rabiës komt wereldwijd voor. In Nederland komt het gelukkig erg zeldzaam voor. Dankzij vaccinaties bij vossen is de vossen populatie in Nederland momenteel vrij van rabies. Wel zijn er vleermuizen die besmet kunnen zijn met rabies. In andere landen, met name (sub) tropische landen komt rabies wel veel voor. Dieren die uit deze landen komen kunnen een bron van besmetting zijn. Dieren zijn al besmettelijk voordat ze zelf ziekteverschijnselen vertonen! Wees in dat soort landen dus erg voorzichtig met bijvoorbeeld zwerf dieren.
De tijd tussen geïnfecteerd worden en het zichtbaar worden van de eerste symptomen kan wisselen van een paar weken tot maanden. De eerste verschijnselen zijn vaak nog niet zo duidelijk: sloomheid, verminderde eetlust, diarree en braken kunnen voorkomen. De symptomen worden echter snel erger en worden gevolgd door gedragsveranderingen. Het geïnfecteerde dieren kan plotseling agressief worden tegen mensen, dieren, voorwerpen of zomaar in het niets. Vaak produceren de dieren veel speeksel en kunnen ze minder goed slikken. Ook kan er uitval optreden van zenuwen waardoor er bijvoorbeeld verlammingen ontstaan van het aangezicht, de tong of de stembanden. De agressie kan zo erg worden dat de dieren zichzelf gaan aanvallen en zichzelf ernstig beschadigen.
Gelukkig kunnen wij onze huisdieren beschermen met een vaccinatie tegen rabies.
Heeft u nog vragen? Stel ze hieronder of neem contact met ons op!