Patella luxatie

Patella luxatie oftewel een te losse knieschijf

komt regelmatig voor bij zowel honden als katten.
De knieschijf is een klein stukje bot dat in de knieband zit. Tijdens het buigen en strekken van de knie glijdt de knieschijf over het bovenbeen in een geultje. De vorm en diepte van dit geultje, het gewrichtskapsel rond de knie en de spieren rond de knie zorgen ervoor dat de knieschijf in dit geultje blijft.
Bij een te losse knieschijf kan de knieschijf uit dit geultje. Als de knieschijf uit de geul schiet gaat de hond of kat kreupel lopen.
Door dit erin en eruit schieten van de knieschijf worden de banden opgerekt en ontstaan er beschadigingen in het kraakbeen van het bot van de knieschijf en de geul. Er ontstaat ook slijtage (artrose) in de knie.
Deze afwijking is vaak aangeboren en daardoor ontstaat de kreupelheid vaak al op jonge leeftijd. Sommige rassen zijn hier gevoeliger voor dan andere rassen. Andere oorzaken zijn trauma aan de banden of een afwijkende ontwikkeling van de knie gedurende de groei.
Als de losse knieschijf niet behandeld wordt, neemt de schade langzaam toe en wordt de kreupelheid ook erger. Gelukkig zijn er meerdere behandelingen mogelijk.
Als u met uw hond of kat een patella luxatie heeft dan wordt door middel van onderzoek de ernst van de patella luxatie vastgesteld. De ernst van de patella luxatie wordt uitgedrukt in graden:
Graad 1: de knieschijf kan handmatig uit de geul gedrukt worden, maar zal bij loslaten vanzelf terugschieten.
Graad 2: de knieschijf schiet al uit de geul wanneer de knie wordt gebogen en gedraaid.
Graad 3: de knieschijf ligt permanent naast de geul, maar kan nog wel handmatig teruggeduwd worden.
Graad 4: de knieschijf ligt permanent naast de geul en is ook niet meer terug te duwen.
De behandeling van de patella luxatie hangt af van de ernst van de klachten en de graad van de patella luxatie. Mocht er een operatie nodig zijn dan zijn er verschillende operatie technieken mogelijk. Zo kan de geul dieper worden gemaakt, het kapsel ingekort of verstevigt worden of de aanhechtingspunt van de kniepees kan verplaatst worden. Deze worden met u besproken zodat u de juiste keuze kunt maken. Er is een goede kans op genezing na een operatie.

knie