Mijn kat heeft een hartruis. Wat nu?

Tijdens het klinisch onderzoek van uw kat, bijvoorbeeld bij de inenting, kan uw dierenarts een hartruis bij uw kat horen. Een hartruis is een extra geluid dat wij op het hart horen dat er normaal gesproken niet is.

Een hartruis bij katten kan onschuldig zijn (veroorzaakt door de stress) maar het kan ook wijzen op een hartaandoening, hoge bloeddruk, hyperthyreoidie of bloedarmoede. Hartaandoeningen die voorkomen bij katten zijn bijvoorbeeld aangeboren hartafwijkingen en verdikking van de hartspier (Hypertrofische cardiomyopathie, HCM)

verder onderzoek

Aan de hartruis zelf kan uw dierenarts niet horen of het een hartruis is die onschuldig is of dat het een hartruis is die wordt veroorzaakt door een hartaandoening. Daarom zal uw dierenarts bij het vaststellen van een hartruis u voorstellen om verder onderzoek te doen. Met deze onderzoeken kan worden vastgesteld of het een onschuldige hartruis is of dat er daadwerkelijk wat aan de hand is.

Verdere onderzoeken kunnen een röntgenfoto, echo van het hart, meten van de bloeddruk en/of bloedonderzoek zijn. Met een röntgenfoto kan eigenlijk alleen de grootte van het hart worden ingeschat. Met een echo van het hart kan de functionaliteit van het hart worden beoordeeld. Er kan dan onder andere worden bekeken hoe dik de hartspier is, hoe goed het hart samentrekt en of alle kleppen voldoende werken en goed sluiten. Ook kunnen aangeboren “gaatjes” in het hart met een echo worden vastgesteld. Een hartecho geeft bij een hartruis dus vaak veel meer informatie dan een röntgenfoto.