Leishmania

LEISHMANIA

Afgelopen weken hebben wij het al over rabiës en hartworm gehad. Vandaag bespreken wij nog een andere aandoening met u die uw hond kan oplopen als hij/zij meegaat naar het buitenland.
Leishmania wordt veroorzaakt door een parasiet, deze parasiet wordt overgebracht door zandvliegen. De hond wordt gebeten door de zandvlieg en de Leishmania parasiet komt dan in het bloed terecht. De zandvliegen zijn vooral actief bij zonsopgang en zonsondergang.
Ook mensen kunnen Leishmania krijgen. Met name mensen met een slechte afweer en kinderen worden slachtoffer. Veel geïnfecteerde mensen met een goed werkend immuunsysteem ontwikkelen geen ziekte en worden door eigen afweerstoffen beschermd. Mensen krijgen Leishmania niet van de hond, maar ook van de zandvlieg.
In Nederland is het doorgaans te koud om Leishmania te krijgen. Het komt vooral voor in het Middelandse zeegebied (zie ook het kaartje bij de foto’s).
Het kan maanden tot jaren duren na een besmetting voordat de hond symptomen krijgt. Niet alle hond worden ziek na een besmetting. Symptomen die kunnen voorkomen zijn: vergrote lymfeknopen, gewichtsverlies, slechte eetlust, zwakte, huidproblemen, bloedneuzen, bloederige urine, braken en diarree, gewrichtsontsteking, ontstoken ogen, nierontsteking, hersenverschijnselen.
Leishmania kan worden aangetoond met:
– Bloedonderzoek
Het kan echter heel lang duren na besmetting (soms meer dan een jaar) voordat deze test positief wordt. En honden kunnen ook antistoffen in het bloed hebben zonder dat zij er ziek van zijn.
– De parasiet onder de microscoop te zien. Er worden dan biopten genomen van aangedane organen. Het lukt echter niet altijd om de parasiet op deze manier aan te tonen.
– Er kan ook een speciale test (PCR) gedaan worden op biotpen van lymfeknopen of het beenmerg. Daarmee is de kans op vaststellen van deze parasieten groter. Maar dit onderzoek is wel ingrijpender voor de hond en ook hier is de kans op vaststellen van de aandoening niet 100%.
Leishmania is onder controle te houden (te behandelen) maar niet te genezen! Een deel van de honden zal ook overlijden aan Leishmania.
Het is daarom extra belangrijk om een besmetting met Leishmania te voorkomen als u op vakantie gaat naar een gebied waar dit voorkomt. Dit doet u door uw hond te beschermen met een middel dat zandvliegjes afweert (bijvoorbeeld Scalibor of Vectra). Houdt uw honden binnen tijdens zonsopkomt en zonsondergang. Gebruik bij voorkeur horren voor ramen en deuren zodat de zandvliegjes niet naar binnen kunnen komen.

Leischmania