Hartworm

HARTWORM

Een van de ziektes die uw hond kan oplopen als hij/zij meegaat naar het buitenland.
Hartworm (Dirofilaria Immitis) is een worm die letterlijk in het hart gaat zitten. De larven van de worm worden overgebracht door stekende muggen. In de hond groeien deze larven uit tot volwassen wormen. De wormen kunnen tot 30 cm lang worden en leven in de grote longslagaders en soms ook in de rechter helft van het hart zelf.
Honden kunnen de worm bij zich dragen zonder er in eerste instantie last van te hebben, maar op een gegeven moment gaan er wel klachten ontstaan en kan de hond er ook aan overlijden. Verschijnselen die kunnen voorkomen zijn: zwakte, hoesten, minder of niet willen eten, gewichtsverlies, benauwdheid, flauwvallen bij opwinding, vocht in de buik en plotselinge dood.
Het is niet altijd makkelijk om de diagnose hartworm te stellen. De testen kunnen vals negatief of vals positief zijn en de meeste testen kunnen pas maanden na besmetting worden gedaan! Het aantonen van antigenen van de volwassen vrouwelijke wormen is een redelijk betrouwbare test (soms vals-negatief) en deze test kan vanaf 5 maanden na het oplopen van de infectie gedaan worden. Soms zijn de wormen ook zichtbaar op een echo of röntgenfoto.
De behandeling van hartworm is niet zo makkelijk. Als we wormen doden met een middel kan het zijn dat deze in de bloedvaten vast lopen en zo belangrijke bloedvaten afsluiten waardoor de hond kan overlijden. De hond moet gedurende de behandeling dus goed rustig en in de gaten gehouden worden.
Hartworm komt voor in Zuid en Oost Europa (tegenwoordig ook in Frankrijk!). Als u uw hond meeneemt op vakantie is het dus belangrijk om preventieve maatregelen te nemen!
Het is verstandig om maandelijks (te beginnen een maand na aankomst in het gebied) te ontwormen met een middel dat tegen hartworm werkt. Herhaal deze maandelijkse ontworming tot een maand na thuiskomst. Gaat u korter dan een maand op vakantie? Dan adviseren wij u om te ontwormen bij thuiskomst en een maand later nog een keer.
Er zijn ook middelen om de muggen die hartworm overbrengen te bestrijden maar het is nog niet zeker dat dit de kans op besmetting ook daadwerkelijk verkleind.

hartworm​ hartworm​ hartworm