Giardia

GIARDIA

Giardia is een redelijk vaak voorkomende darmparasiet bij honden en katten. Er zijn Giardia stammen die ook besmettelijk zijn voor mensen.

Giardia komt op veel plekken voor in de omgeving. Vooral op plekken waar veel honden katten komen. Dieren besmetten zichzelf door de parasiet op te eten. De parasieten gaan vastzitten aan het darmslijmvlies en vermenigvuldigen zich daar. Een besmet dier scheid vervolgens met de ontlasting oocysten uit die de omgeving weer besmetten. De oocysten kunnen ook in de vacht van uw huisdier zitten.

De meeste dieren die Giardia binnenkrijgen hebben daar geen last van en krijgen er ook geen klachten van. Bij een aantal dieren kunnen wel klachten ontstaan. Meestal is dit diarree. Deze kan soms vanzelf weer overgaan maar kan ook zeer hardnekkig zijn en steeds weer terugkomen. In ernstige gevallen kan uw huisdier er ook van gaan afvallen en minder goed in zijn vel zitten.

De parasiet kan aangetoond worden met een ontlastingsonderzoek. Er zijn verschillende methoden van ontlasting onderzoek om de parasiet aan te tonen. De dierenarts zal per geval bekijken welke test het beste is. De oocysten worden niet elke dag uitgescheiden en daarom adviseren wij u om drie dagen ontlasting te verzamelen. Zo is de kans dat we de parasiet vinden veel groter. Geen enkele test is echter 100% betrouwbaar!

Mocht uit de test blijken dat uw huisdier inderdaad klachten heeft van Giardia dan wordt er vervolgens een behandeling gestart. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk en per patient wordt er gekeken welke behandeling het beste is.
Omdat andere dieren in huis de parasiet ook bij zich kunnen hebben en kunnen uitscheiden adviseren wij u om alle dieren in huis tegelijk te behandelen. Tijdens de behandeling moeten de dieren een aantal keer worden gewassen om de parasiet uit de vacht te verwijderen.
Het kan ook verstandig zijn om de omgeving van de patiënt goed schoon te maken en te onstmetten. Ontsmettingsmiddelen op basis van chloor en quaternaire ammoniumzouten kunnen Giardia doden. Stoom kan Giardia ook doden.
Na de behandeling met Giardia wordt de ontlasting opnieuw getest om te controleren of de parasiet weg is.