Dementie bij huisdieren

DEMENTIE BIJ ONZE HUISDIEREN

Onze huisdieren worden steeds ouder. Met het ouder worden kunnen er veranderingen in de hersenen optreden die invloed hebben op het gedrag van onze huisdieren.

Bij mensen spreken we van dementie en bij honden en katten hebben we het over CDS (Cognitief Dysfunctie Syndroom). Deze aandoening lijkt op Alzheimer bij de mens.

Wat kunt u merken aan een hond of kat die last heeft van CDS?:
• Over het algemeen treden de verschijnselen niet in een keer plotseling op. De verschijnselen ontstaan heel subtiel en worden dan langzaam aan erger.
• Uw huisdier is wat slomer, slaapt meer, is meer teruggetrokken en wil niet of minder spelen.
• Er kan desorientatie optreden: uw huisdier heeft moeite om u te herkennen of herkent voorwerpen in de omgeving niet meer en begint plots te blaffen/miauwen tegen dingen in de omgeving waar hij/zij vroeger geen problemen mee had. Doelloos rondlopen, staren in het niets, aan de verkeerde kant van de deur gaan staan of vliegen najagen die er niet zijn zijn ook tekenen van desorientatie. In ernstige gevallen kan dwangmatig gedrag ontstaan, zoals proberen door een muur heen te lopen.
• Door de CDS raakt het dag/nacht ritme verstoord. Zo kunnen ze ’s nachts actief zijn en rondlopen en overdag slapen. Katten met CDS kunnen midden in de nacht gaan miauwen.
• Onzindelijkheid. Let op dat onzindelijkheid ook vele andere oorzaken kan hebben, dus laat dit altijd uitzoeken door uw dierenarts!
• Anders reageren naar mensen en dieren om hun heen. Zo kunnen ze zich meer gaan terugtrekken of juist angstiger of agressiever worden. Andere dieren gaan juist heel erg aan hun baas hangen en wijken niet meer van de zijde van de baas.
• Meer angst laten zien, in paniek raken om dingen waar ze vroeger geen last van hadden of verlatingsangst ontwikkelen.

Denkt u dat uw hond of kat CDS heeft? Dan is het verstandig om hem/haar te laten nakijken door uw dierenarts. Veel klachten die voorkomen bij CDS kunnen namelijk ook voorkomen bij andere aandoeningen. Zo kan een dier dat blind wordt zich ook anders gaan gedragen en een blaasontsteking kan ook onzindelijkheid geven. Uw dierenarts zal andere oorzaken uitsluiten door middel van een lichamelijk onderzoek. Soms zal het ook nodig zijn om verder onderzoek te doen zoals bloed en urineonderzoek.
Als er geen andere oorzaak gevonden kan worden voor de gedragsveranderingen wordt CDS waarschijnlijk.

Behandeling
CDS kan niet worden genezen. De ziekte is progressief en wordt langzaam aan erger. Wel kan er heel veel gedaan worden om uw huisdier te ondersteunen en het proces van verslechtering te vertragen. Sommige symptomen kunnen verbeterd worden zodat uw huisdier en u een aangenamere oude dag hebben.
• Er zijn verschillende soorten medicatie die een dier met CDS kunnen ondersteunen. Of en welk medicijn voor uw huisdier geschikt is kunt u het beste overleggen met uw dierenarts.
• Voeding en supplementen
Er zijn voedingen die speciaal ontwikkeld zijn voor dieren met dementie verschijnselen. Deze dieten bevatten ingredienten die de hersenveroudering bestrijden. Ook zijn er diverse supplementen die uw huisdier kunnen ondersteunen.
• Probeer het dag en nachtritme zo duidelijk mogelijk te houden. Zorg dat uw huisdier overdag zo veel mogelijk daglicht krijgt door de gordijnen te openen en veel naar buiten te gaan. Zorg dat het ’s nachts zo donker mogelijk is. Dus liever geen nachtlampjes aan. Een korte wandeling of speelsessie voor de nacht kan bijdragen aan een goede nachtrust.
• Door middel van spelletjes, puzzels en voerspelletjes kunt u de hersenen van uw huisdier actief te houden.
• Huisdieren met CDS hebben behoefte aan veel structuur en zo weinig mogelijk stress. Probeer geen grote veranderingen in te voeren en houdt uw dagritme zo regelmatig mogelijk.

Met tijdige behandeling kan dementie goed worden vertraagd en ondersteund. Zorg dus dat u bij eventuele klachten contact opneemt met uw dierenarts en wacht niet tot de klachten verergeren!