Voeding bij konijnen

Deze week geven wij u wat tips en weetjes over de voeding voor konijnen.

Konijnen hebben vooral ruwvoer nodig (stro, gras en hooi). 80% van het dieet behoort uit hooi te bestaan. Ook groenvoer is een goede bron van vezels, dit behoort ongeveer 15% van het dieet te zijn. De overige 5% van het dieet is voor de brokjes.
Konijnen hebben de vezels nodig voor een goede werking van de darmen en voor een goede slijtage van hun gebit. Een konijn heeft tanden en kiezen met open wortels. Hierdoor blijven de tanden en kiezen hun hele leven lang doorgroeien, ongeveer 2 mm per week. De tanden en kiezen slijten af door goed op vezelrijk voer te kauwen.
In de natuurlijk zijn konijnen de hele dag druk met het eten van gras. Zorg er dus voor dat uw konijn de hele dag onbeperkt hooi tot zijn/haar beschikking heeft. Goed hooi ruikt frist, is droog en bevat geen stof of schimmels.
U kunt uw konijn beter niet te veel brokjes, brood of fruit aanbieden. Hier zit veel energie in waardoor ze snel verzadigd raken, daardoor zullen ze minder ruwvoer eten wat kan leiden tot gebitsproblemen en maagdarmklachten. Beperk de hoeveelheid brok tot maximaal 20g/kg/dag.
Stap nooit zomaar over van het ene merk/soort brok naar een ander merk/soort brok. Deze plotselinge voerovergangen kunnen voor grote problemen zorgen!
Geef liever geen gemengde brokken, ons advies is om pellet voeding te voeren. Bij gemengde brok gaan ze selectief eten (alleen de brokjes eten die ze lekker vinden) waardoor ze tekorten kunnen oplopen van calcium en vitamine D. Hierdoor lopen ze meer kans op o.a. botaandoeningen en afwijkende groei van het gebit. Daarnaast is er dan een grotere kans dat ze te weinig vezels binnen krijgen ( de lekkere delen zijn vaak snel verteerbaar).
Geef liever geen likstenen deze bevatten teveel mineralen en zouten waardoor blaasproblemen kunnen ontstaan.
Wist u dat er ook veel planten in de natuur te vinden zijn die u uw konijnen kunt geven? Voor alle groenten en planten geldt: kleine beetjes en veel variatie.
Wilt u uw konijnen planten uit de natuur geven? Wees er dan wel zeker van dat u de planten goed kunt herkennen en was de planten goed voor uw ze aan uw konijnen geeft. Het is ook belangrijk om uw konijnen goed te enten tegen myxomatose en RHD aangezien planten en gras deze ziektes ook kunnen overbrengen. Vermijd het plukken van planten op plaatsen waar veel honden worden uitgelaten, langs drukke wegen of op plaatsen waar bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
Een aantal planten die u uw konijnen bijvoorbeeld kunt voeren zijn: bladeren van paardenbloemen, klaverblaadjes, weegbree en duizendblad. Maar er zijn er nog veel meer!
Een goed manier om te controleren of het dieet van uw konijn optimaal is, is het controleren van de keutels. Gezonde keutels zijn groot en zien eruit als gedroogd hooi. Te kleine, donkere of te natte keutels zijn een indicatie dat er iets niet goed gaat.

konijn voer