Kunnen konijnen kleuren zien?

Kunnen konijnen kleuren zien?

Zoals bij de meeste prooidieren hebben konijnen hun ogen aan de zijkant zitten. Dit zorgt ervoor dat ze mogelijke roofdieren van alle kanten kunnen zien aankomen. Konijnen kunnen bijna 360 graden in de rondte zien en ze kunnen ook boven hun hoofd zien. Ze hebben een kleine blinde vlek recht voor hun gezicht. Daardoor kunnen ze iets wat je recht voor hun neus neerlegt niet zien. Door deze blinde vlek aan de voorkant wordt vermoed dat konijnen niet zo goed diepte kunnen zien als wij.
Mensen hebben verschillende receptoren in hun ogen. De welbekende staafjes en kegeltjes. De staafjes werken bij gedempt licht en zorgen ervoor dat wij zwart en wit kunnen zien. Verschillende soorten kegeltjes zorgen ervoor dat wij verschillende kleuren kunnen onderscheiden.
Onderzoek in de jaren 70 liet zien dat konijnen waarschijnlijk minder mogelijkheden hebben om kleuren te onderscheiden dan wij. Ze kunnen onderscheid maken tussen de golflengten die wij groen en blauw noemen, maar we weten niet zeker of ze deze ook echt als groen en blauw waarnemen. Ze kunnen dus wel wat kleuren onderscheiden maar veel minder dan wij.
Ook kunnen konijnen minder scherp zien dan wij! Als jij dus binnenkomt met een grote tas in je handen kan het zomaar zijn dat jouw konijn je daardoor niet herkent!