Konijnen samen huisvesten?

Konijnen zijn sociale dieren. In de winter houden ze elkaar lekker warm, ze houden elkaars vacht en ogen schoon en brengen veel tijd samen door.

Konijnen die met zijn tweeën of in een groepje gehouden worden zijn gelukkiger dan een konijn alleen.
Konijnen zijn echter ook territoriaal. Wat betekent dat je twee konijnen niet zomaar bij elkaar kan zetten, zeker niet als een van de twee konijnen al langer in dat hok/huis woont.
U kunt het beste alle konijnen die bij elkaar gezet worden castreren. Zo voorkomt u ongewenste nestjes en gecastreerde konijnen zijn vaak socialer naar andere konijnen.
Het makkelijkst is het vaak om een gecastreerd mannetje met een gesteriliseerd vrouwtje samen te houden.
Twee mannetjes of twee vrouwtjes bij elkaar houden kan als ze samen zijn opgegroeid. U kunt dan twee konijntjes uit hetzelfde nest nemen of twee konijnen uit verschillende nesten op jonge leeftijd (8-10 weken) bij elkaar zetten. Als u twee konijnen van hetzelfde geslacht wilt samenhouden is het belangrijk om ze vroeg te castreren, voordat eventuele gevechten optreden. Een paartje van hetzelfde geslacht moet altijd bij elkaar blijven. Als u ze tijdelijk uit elkaar haalt kan het problemen geven om ze weer bij elkaar te zetten.
Zelfs als u zich hieraan houdt kan het af en toe voorkomen dat er strubbelingen ontstaan.
Op oudere leeftijd twee konijnen van hetzelfde geslacht samenvoegen is vaak lastig en moet heel voorzichtig gebeuren!
KONIJNEN INTRODUCEREN
Twee jongen konijnen (onder 10-12 weken leeftijd) kan je vaak zonder problemen bij elkaar zetten.
In alle andere gevallen moeten de konijnen voorzichtig aan elkaar geïntroduceerd worden. Er zijn verschillende methodes om konijnen aan elkaar te introduceren.
Een methode is om beide konijnen in een eigen hok te doen of in een hok met een tussenschot waarbij ze elkaar wel kunnen zien en ruiken maar niet aanraken. Als ze eenmaal gewend zijn elkaar te zien en te ruiken kan je ze voor korte periodes samen brengen, bij voorkeur op een neutraal terrein (een terrein waar ze beide nog nooit zijn geweest). Als er problemen optreden, haal de konijnen dan uit elkaar en probeer het de volgende keer weer. Als het goed gaat bouw dan geleidelijk de tijd uit dat ze samen zitten. Je kan het de konijnen makkelijker maken door te zorgen dat ze beide een plaats hebben om zich te verstoppen voor de ander en door ze samen te laten eten. Als ze elkaar poetsen en gezellig samen liggen kan je ze met een gerust hart samen laten!