Wanneer mag een kitten weg bij de moeder?

Wanneer mag een kitten weg bij de moeder?

Over deze vraag heerst nogal wat verwarring en dat is begrijpelijk. Wettelijk gezien mag een kitten namelijk vanaf 7 weken leeftijd bij de ouders weg. Echter het is over het algemeen verstandiger om een kitten langer bij de ouders te laten.

Het te vroeg weghalen van het kitten bij de moeder en nestgenoten kan leiden tot gedragsproblemen op latere leeftijd.

Er spelen veel verschillende factoren mee om te bepalen wat de beste leeftijd is om een kitten bij de ouders weg te halen. Deze factoren kunnen verschillend zijn per situatie en daarom geld dat de beste leeftijd om een kitten op te halen ook kan verschillen per situatie.

Kittens beginnen vanaf ongeveer vier weken leeftijd met het spelen met hun broertjes en zusjes. Tijdens dit spel leren zij hun nageltjes in te houden en niet te hard te bijten. Deze periode van sociaal leren begint met vier weken, piekt met negen weken en loopt tot ongeveer 14 weken. Kittens die zonder nestgenootjes opgroeien kunnen later spelagressie (te hard bijten of krabben) naar soortgenoten of mensen vertonen.

Kittens kennen twee socialisatie periodes. De eerste is van 3 tot ongeveer 9 weken en de tweede van ongeveer 9 tot 16 weken. In de eerste periode leert het kitten andere diersoorten accepteren en is het optimaal geneigd om sociale contacten te leggen. Dan is ook het herstelvermogen maximaal. Het is dan ook belangrijk dan kittens in de socialisatie periode voldoende contact hebben met mensen en het liefst ook met andere diersoorten zoals honden en met huislijke geluiden zoals stofzuigers. Is de omgeving waarin het kitten opgroeit verre van ideaal en zal het kitten daar te weinig prikkels krijgen, dan kan het wel verstandig zijn om het kitten eerder weg te halen.

De overgang naar een nieuw huis is stressvol voor een kitten. Hij/zij wordt weggehaald bij de moeder en nestgenoten en komt in een nieuwe omgeving. Door deze stress is er tijdelijk ook een verminderde weerstand. Het kan daarom verstandig zijn om het kitten pas bij de ouders weg te halen als hij/zij beide entingen of in ieder geval de eerste enting heeft gehad. De eerste enting vind plaats op negen weken leeftijd en de tweede op twaalf weken leeftijd.

Er is dus niet 1 ideale leeftijd waarop een kitten het nest zou moeten verlaten. Zeven weken is wel bijna altijd te vroeg! Uit oogpunt van het afweersysteem zou een kitten niet eerder dan een tot twee weken na de eerste enting geplaatst moeten worden (10-11 weken). Qua sociaal gedrag zou het mogelijk beter zijn om te wachten tot 14 weken. Echter als het kitten opgroeit in minder goede omstandigheden (geen of onvoldoende prikkels) dan kan het juist verstandiger zijn om het kitten wel rond 9 weken te plaatsen. Zijn de leefomstandigheden en socialisatie wel optimaal dan kan het nog een overweging zijn om het kitten voor 14 weken te plaatsen omdat sommigen denken dat het aanpassingsvermogen afneemt vanaf 9 weken leeftijd. Als een kitten samen met een nestgenootje geplaats wordt of samen met andere katten komt te wonen dan zou een week na de eerste enting een goede optie kunnen zijn.

Wilt u graag een sociale, vriendelijk kat dan is het belangrijk om een goede fokker uit te kiezen. Stabiele, vriendelijke ouders en een goede, prikkelrijke, omgeving om in op te groeien zijn vereisten om later een stabiele kat te worden!

kittens