Oorontsteking kat

OORONTSTEKING BIJ DE KAT

Oorontsteking komt bij katten minder vaak voor dan bij honden. Daarentegen is oorontsteking bij katten vaak wel hardnekkiger dan bij honden en is het bij katten nog belangrijker dan bij honden om de onderliggende oorzaak te vinden en behandelen.

Als een kat een oorontsteking heeft dan kan hij/zij de kop scheef houden, schudden met de kop, krabben aan het oor en/of er komt viezigheid uit het oor. Het oor kan ook warm aanvoelen, roder zijn of gaan stinken.

Een aantal belangrijke oorzaken van oor ontsteking bij katten zijn:

• Oormijt
Dit is een veel voorkomende oorzaak van oor ontsteking bij katten en komt vooral voor bij jonge katten. Oormijten zijn kleine witte spin achtige beestjes, met een camera zijn ze vaak goed te zien. Gelukkig zijn ze ook goed te behandelen.

• Grasaar
Een grasaar in het oor zorgt uiteraard voor irritatie. Bij deze irritatie ontstaan zwelling en extra oorsmeer. Daardoor kan het voorkomen dat een grasaar niet direct zichtbaar is bij het ooronderzoek. Spoelen van het oor onder narcose kan dan nodig zijn om de grasaar te vinden en te verwijderen.

• Poliep
Deze kunnen in de uitwendige gehoorgang zitten of in het middenoor. Een poliep is een goedaardige zwelling van de huid of het slijmvlies van het oor. Deze poliepen beginnen heel klein en worden langzaam groter. Als ze heel klein zijn kunnen ze lastig te vinden zijn. Een goede inspectie van het oor onder narcose is dan nodig om ze goed in beeld te brengen.

• Middenoorontsteking
Middenoorontsteking is bij katten een veelvoorkomende oorzaak van steeds terugkerende oorontsteking. Katten krijgen makkelijker dan honden een middenoorontsteking. Middenoorontsteking is aan de buitenkant van het oor niet zichtbaar en daardoor kan het lastig zijn om deze diagnose te stellen. Ook met een otoscoop is een middenoorontsteking lang niet altijd te zien. Net behulp van een CT of MRI scan kan het middenoor wel in beeld gebracht worden.
Soms ontstaat er bij een middenoorontsteking aantasting van de zenuwen die daar lopen. Dan ontstaan er verschijnselen zoals een afhangend ooglid, aangezichtsverlamming, scheve kopstand en verlies van het evenwicht.

• Allergie
Net zoals bij honden kan ook bij katten allergie een oorzaak zijn voor terugkerende oorontstekingen.

Uiteraard hangt de behandeling af van de oorzaak!

Heeft u nog vragen? Stel ze hieronder, of neem contact met ons op!

oorontsteking oorontsteking