Mijn kat wil niet eten. Wat nu?

Dit is een klacht die wij dagelijks horen.

Er zijn veel oorzaken waarom uw kat niet zou willen eten. Zo kan hij/zij bijvoorbeeld koorts hebben, misselijk zijn, last hebben van de tanden of een ernstiger probleem hebben zoals een nier of lever aandoening.

Als uw kat sinds 1 dag niet eet en verder geen andere klachten heeft, dus niet sloom is, niet braakt, niet afvalt en normaal drinkt kunt u het rustig een dagje aankijken. Kortdurend niet willen eten kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een virus infectie.

Drie dagen niet eten

Als uw kat drie dagen of langer niet wil eten dan is het belangrijk om hem/haar door uw dierenarts te laten nakijken. Ook als er bijkomende klachten zijn zoals afvallen, meer drinken, braken of sloomheid is het verstandig een bezoekje aan uw dierenarts te brengen. Als katten te lang (drie dagen of langer) niet eten wordt er vet afgebroken om toch voeding te krijgen. Helaas kan de lever dit hogere aanbod van vet vanuit het lichaam niet aan waardoor er allerlei problemen optreden.

Als u met een niet etende kat bij uw dierenarts komt zal uw dierenarts uw kat grondig nakijken. Met dit uitgebreide klinische onderzoek wordt soms al de oorzaak van het niet eten gevonden. Uw dierenarts kan bijvoorbeeld vaststellen dat uw kat koorts heeft of een ontsteking of last van een ontstoken kies.

Klinisch onderzoek

Komt de oorzaak niet duidelijk naar voren tijdens een klinisch onderzoek, dan zal uw dierenarts u voorstellen om verder onderzoek te doen. Aan de hand van uw klachten en de bevindingen tijdens het klinisch onderzoek wordt bepaald welk onderzoek er gedaan kan worden. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan bloedonderzoek om te controleren op onder andere leverproblemen, nierfalen, suikerziekte, te snel werkende schildklier, ontstekingen of bloedarmoede. Urine onderzoek wordt gedaan als er een verdenking is op een blaasontsteking. Röntgenfoto’s kunnen geïndiceerd zijn bij een verdenking op longproblemen en echografie van de buik of het hart kunnen geïndiceerd zijn bij respectievelijk verdenkingen op problemen in de buik of met het hart.

De behandeling is uiteraard afhankelijk van de oorzaak van het niet willen eten. Heeft u nog vragen? Neem contact met ons op!