Lelies en katten

LELIES EN KATTEN

GEEN GOEDE COMBINATIE!
Wist u dat veel lelie soorten giftig zijn voor katten?
De gehele plant, inclusief het stuifmeel en het water waar ze in staan zijn giftig voor katten. Kleine hoeveelheden lelie (plant, stuifmeel of water) kunnen al tot grote problemen leiden!
Als een lelie vergiftiging niet op tijd behandeld wordt kan het leiden tot een acuut nierfalen. Bij acuut nierfalen gaat de kat braken, wordt sloom en stopt met eten. Ook kan de kat speekselen en zenuwverschijnselen ontwikkelen. Zonder tijdige behandeling sterft een groot deel van de katten met een lelie vergiftiging. Als u er echter op tijd bij bent en de dierenarts gelijk ingrijpt heeft uw kat een grote kans om het wel te overleven.
Zo hadden wij kort geleden een eigenaar die had gezien dat zijn kater aan de lelies had gezeten. Hij nam gelukkig gelijk contact met ons op. Deze kater hebben wij laten braken zodat de lelie delen uit zijn maag kwamen en daarna heeft hij drie dagen bij ons (op geleide van bloedonderzoek) aan het infuus gezeten zodat we de nieren konden ondersteunen. Door het snelle handelen van deze eigenaar heeft deze kat het gelukkig overleeft!
Dus heeft u katten in huis? Dan bij voorkeur geen lelies in huis!