Is mijn huisdier ziek van een teek?

Het tekenseizoen is weer volop in gang. Er wordt altijd gezegd dat het belangrijk is om teken te bestrijden/voorkomen omdat zij ziekten met zich mee kunnen dragen. Maar welke ziekten zijn dit nu eigenlijk en hoe kan je merken of jouw hond/kat zo’n ziekte heeft?

Aankomende weken gaan wij deze ziekten met u doornemen. We beginnen deze week met de ziekte van Lyme.

Ziekte van Lyme (Deel 1)

Er bestaat nog veel onwetendheid over de ziekte van Lyme bij onze huisdieren.

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door Borrelia. Borrelia is een spirocheet (soort bacterie) en wordt overgebracht door de Ixodes teek. Er zijn veel verschillende soorten Borrelia. Er zijn er minimaal 36 waarvan van 16 soorten bekend is dat ze ziekte kunnen veroorzaken. Lyme kan niet rechtstreeks van mens op dier (of andersom) worden overgebracht. Het gaat altijd via een teek.

De meeste mensen die besmet raken met Borrelia worden hier ook ziek van. Er ontstaan griepachtige verschijnselen en gewrichtspijn. Er kunnen ook huidproblemen, hartproblemen of problemen van het zenuwstelsel ontstaan.

Veel honden en katten worden in hun leven blootgesteld aan de ziekte van Lyme. Het is echter nog onduidelijk of honden en katten hier ook altijd ziek van worden. Katten worden waarschijnlijk niet ziek van Borrelia. Bij honden is het nog niet helemaal zeker. Veel honden met antilichamen tegen Borrelia zijn hier niet ziek van. Experimenteel besmette honden werden niet ziek maar in andere studies wordt beschreven dat honden die in het veld de ziekte van Lyme opliepen wel ziek werden.

De symptomen die kunnen optreden bij een hond met de ziekte van Lyme bespreken wij volgende week!