Pas op met Xylitol

Xylitol is een zoetstof die in steeds meer producten als suiker vervanger wordt gebruikt. Denk hierbij aan snoepjes zonder suiker, kauwgom zonder suiker, ontbijtkoek zonder suiker etc. Helaas is xylitol giftig voor onze huisdieren!

Vergiftiging

Een dosering vanaf 0,1 gram/kg is genoeg om een vergiftiging te veroorzaken. Verschijnselen kunnen al binnen 15-30 minuten na het binnenkrijgen van xylitol ontstaan. Soms kan het langer duren voor er verschijnselen ontstaan. Xylitol zorgt voor een verhoging van insuline waardoor er een te laag suikergehalte in het bloed ontstaat. Deze lage suikerconcentratie in het bloed kan levensbedreigend zijn.
Hogere hoeveelheden kunnen ook leiden tot een acute leverontsteking.

Wat zijn de verschijnselen

Verschijnselen van een vergiftiging met xylitol zijn: sloomheid, zwakte, braken, niet willen eten, trillen, epileptische aanvallen of flauwvallen.
Er is geen tegengif voor xylitol en dieren met een xylitol vergiftiging worden dan ook symptomatisch ondersteund. Zo zal er bijvoorbeeld een infuus met suiker worden aangelegd als de bloedsuikerspiegel te laag is, middelen tegen het braken als er braken optreedt, middelen tegen aanvallen als die optreden etc.

Heeft uw huisdier xylitol binnen gekregen? Neem dan direct contact op met uw dierenarts!
Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust en neem contact met ons op!