Ongewenst gedekt

Help! Mijn hond/kat is ongewenst gedekt! Wat nu?
Een vraag die wij veel gesteld krijgen!

HONDEN
Als uw teef ongewenst gedekt is, is het belangrijk om na te gaan in welke fase van haar cyclus zij gedekt is (zie het weetje van vorige week). Teven zijn namelijk maar gedurende een korte periode van de cyclus echt vruchtbaar. Als uw teef is gedekt in een niet vruchtbare periode hoeft u zich geen zorgen te maken.
Daarnaast is het belangrijk om te weten of er “koppeling” heeft plaatsgevonden. Bij een succesvolle dekking zit de reu een tijdje vast aan de teef. Dit wordt de koppeling genoemd en dit kan wel 5-25 minuten duren! Als er geen koppeling is geweest is de kans dat het een succesvolle dekking was niet zo groot.
Als u het niet zeker weet of als er een succesvolle dekking is geweest in een vruchtbare periode staat u voor een keuze: laat u de puppies komen of niet?
Een nest pups is natuurlijk hartstikke leuk maar vergeet niet dat pups ook veel tijd, energie en geld kosten!
Als u de pups niet wilt laten komen heeft u twee opties:
– Als u nooit puppies wilt kunt u de teef kort na de dekking laten steriliseren.
– U kunt met twee injecties de dracht afbreken. Deze injectie bevat een stofje dat voorkomt dat het zwangerschapshormoon progesteron zijn werk kan doen. Hierdoor kan de dracht niet ontstaan of voortbestaan. Deze injecties (twee injecties met 24 uur ertussen) kunnen tot 45 dagen na de dekking worden gegeven. Echter vanaf 20 dagen na de dekking gaan deze injecties wel gepaard met verschijnselen van een abortus.
Het is in alle gevallen verstandig om te controleren of uw teef wel of niet drachtig is. Vanaf dag 30 na de dekking kan er een echo gemaakt worden om te kijken of uw teef drachtig is.

KATTEN
Als uw poes ongewenst gedekt is heeft u dezelfde keuze als bij de hond: de kittens houden of niet. Ook hier geld dat kittens heel erg leuk zijn maar wel veel energie, tijd en geld kosten.
Als u geen kittens wilt heeft u dezelfde opties als bij de hond:
– De poes laten steriliseren
– De dracht voorkomen/afbreken door middel van injecties. Deze injecties zijn niet geregistreerd voor katten (off label use) en dit wordt dan ook alleen in goed overleg gedaan!
En ook voor poezen geld dat er vanaf 30 dagen na de dekking een echo gemaakt kan worden om te controleren of uw poes drachtig is.
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? U mag ze altijd aan ons stellen onder dit bericht of neem telefonisch contact met ons op!