Maagtorsie

Maagtorsie

Deze week hebben wij het over de maagtorsie. Een echt spoedgeval!!

Maagtorsie wordt ook wel maag-draaiing of maag-kanteling genoemd. De officiële term is maag-dilatatie-volvulus (MDV). Het is een aandoening bij honden die snel dodelijk kan zijn. Voorkomen is absoluut beter dan genezen. Maar mocht het gebeuren dan is het belangrijk dat u snel de symptomen kunt herkennen zodat er snel kan worden ingegrepen.

Grote honden en honden met een diepe borstkas hebben meer risico op een maagtorsie. Ook activiteit voor en na het eten, snel eten en veel eten zijn risico factoren. Er lijkt ook een genetische component te zijn, dus honden van ouders die een maagtorsie hebben gehad hebben zelf ook meer kans op een maagtorsie.

Wat kunt u zien aan een hond met een maagtorsie?
• Een opgezette harde buik met name aan de linker kant achter de ribboog.
• De hond probeert over te geven maar er komt niks uit. Doordat de maag heel erg opzet krijgt de hond een prikkel om te braken, echter door de kanteling van de maag zijn de ingang en de uitgang van de maag afgesloten waardoor het braken dus niet lukt.
• Veel kwijlen
• Deze honden zijn heel erg pijnlijk en daardoor heel erg onrustig en kunnen ook gaan piepen/janken.
• Al snel na het ontstaan van de maagtorsie wordt de hond heel erg sloom en raakt in shock (bleke slijmvliezen, snelle hartslag, zwakke pols, lagere lichaamstemperatuur).

Als u deze symptomen herkent is het verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts!

Bij de dierenarts aangekomen is het belangrijk om de hond eerst te stabiliseren. De dierenarts zal een infuus aanleggen bij uw hond en medicatie toedienen afhankelijk van de toestand van uw hond. Er wordt geprobeerd om met een slang in de maag te komen om zo inhoud eruit te kunnen halen. Dit lukt echter niet altijd omdat de ingang soms zo dichtgedraaid is dat de slang er niet meer in kan. Daarna volgt eigenlijk altijd een operatie. Tijdens de operatie kan de toestand van de maag en de organen eromheen worden bekeken. Als de operatie succesvol is kan de maag aan het eind van de operatie worden vastgezet om een tweede torsie te voorkomen.

Bij gevoelige honden kan een maagtorsie nooit helemaal worden voorkomen. Wel kunt u een aantal maatregelen nemen om de kans op een torsie te verkleinen:
• Geen inspanning voor en na de maaltijd (1 uur voor en 2 uur na inspanning/uitlaten)
• Geef meerdere kleine maaltijden per dag
• U kunt beter niet fokken met dieren die een maagtorsie hebben gehad
• Probeer de maaltijden zo stress vrij mogelijk te laten verlopen
• Voer grotere brokken

Heeft u nog vragen? Stel ze hieronder of neem contact met ons op!

maagtorsie