Geriatrisch Vestibulair syndroom

GVS (Geriatrisch Vestibulair Syndroom)

Een aandoening die wij regelmatig zien bij (meestal oudere) honden en katten. Eigenaren bellen vaak op met het verhaal dat hun hond een TIA of hersenbloeding heeft gehad. Deze aandoening ontstaat acuut en ziet er ernstig uit maar herstelt gelukkig in de meeste gevallen vanzelf.

Het is een aandoening van het evenwichtsorgaan. De precieze oorzaak is niet bekend. Als de aandoening optreedt verliest uw huisdier zijn evenwicht. Ze hebben een scheve stand van de kop, lopen alsof ze dronken zijn, zoeken steun bij de muren, vallen om of kunnen helemaal niet meer lopen. Soms draaien ze rondjes of gaan ze tollen. Ze kunnen ook scheel gaan kijken of de ogen kunnen heel snel heen en weer bewegen (nystagmus). Vaak zijn de dieren ook misselijk.

Uiteraard zijn er ook andere aandoeningen die deze klachten kunnen geven en het is dan ook verstandig zo snel mogelijk een afspraak te maken bij uw dierenarts. Soms kan uw dierenarts op basis van het klinisch beeld al de diagnose stellen en soms is er verder onderzoek nodig.

Mocht het inderdaad GVS zijn dan gaat het gelukkig meestal vanzelf weer over. Wel kan er medicatie gebruikt worden om uw huisdier in die periode te ondersteunen. Zo kan er medicatie gegeven worden tegen de misselijkheid. Daarnaast is het verstandig om uw huisdier zo rustig mogelijk te houden en ervoor te zorgen dat hij/zij wel wat eet en drinkt.