Geboorte van pups en kittens

DE GEBOORTE VAN PUPS EN KITTENS

Met dank aan cattery knuffelkont (www.knuffelkont.nl) voor de mooie foto’s!

 

 

Gemiddeld 63 dagen na de dekking van een teef of poes worden de pups of kittens geboren.
Als u een nestje verwacht is het erg belangrijk om te weten hoe een normale geboorte behoort te verlopen. Zo kunt u het herkennen als het niet verloopt zoals het behoort en op tijd hulp inschakelen.
De normale geboorte wordt verdeeld in drie fases:

De voorbereidingsfase
In deze fase bereid de teef of poes zich voor op de naderende bevalling. Vaak ziet u onrust (hijgen, rondjes draaien) en nestgedrag. Ze kunnen doen alsof ze een hol graven in de dekens van de werpkist. De poes of teef zal ook regelmatig aan de vulva likken.
Deze fase duurt normaal 6-12 uur. In deze fase treed er ontspanning op van de baarmoedermond en de pups of kittens worden in deze fase gedraaid zodat ze recht voor de bekkenuitgang komen te liggen.

De uitdrijvingsfase
Tijdens deze fase beginnen de weeën (persen). Het eerste pup/kitten komt in het bekkenkanaal wat aanleiding geeft voor de eerste weeën (samentrekkingen van de baarmoeder). Het vruchtwater breekt waardoor er wat vloeistof zichtbaar uit de vulva kan lopen. Normaal gesproken wordt het eerste kitten binnen een uur na het ontstaan van de eerste weeën geboren, bij pups binnen vier uur na het ontstaan van de eerste weeën. Wordt echter het geboorteblaasje of de pup zelf zichtbaar, dan mag het nog maximaal een uur duren. Ook heel hard persen van de teef/poes zonder dat er wat zichtbaar wordt kan betekenen dat er iets niet goed gaat. Als dit langer duurt dan 30 minuten is het verstandig contact op te nemen met uw dierenarts.
Als de poes/teef niet zelf het vruchtblaasje stuk maakt kunt u als eigenaar dit blaasje stuk maken waardoor de kitten/pup kan gaan ademen. Soms is het nodig om wat vloeistoffen of slijm uit het bekje/de neus te verwijderen. De navelstreng kan op ongeveer 2 cm van de navel worden afgebroken. Als er bloed uit blijft komen moet er een klemmetje/hechting op worden gezet.
Veel teven en poezen vinden het fijn als er een vertrouwd iemand bij de bevalling aanwezig is. Hierdoor zal zij zich meer op haar gemak voelen. Het is echter wel belangrijk dat de eigenaar dit vertrouwen ook geeft en zelf rustig en geduldig blijft!
Het is als eigenaar handig om tijdens de geboorte een verslag bij te houden met tijdstippen en gebeurtenissen.
Na de geboorte van een kitten/teef kan de moeder een pauze nemen waarin niet geperst wordt. De pauze waarin niet geperst wordt, mag wel twee tot drie uur duren.
De totale duur van deze fase is meestal 3-12 uur.

Afkomen van de nageboortes
Elke pup of kitten heeft een eigen nageboorte. Meestal komt deze binnen 15 minuten na de geboorte van de pup of kitten eraf. Soms kan het gebeuren dat er eerst een paar pups/kittens geboren worden waarna er meerdere nageboortes afkomen. De nageboorte kan ook nog vastzitten aan de pup of kitten.
Laat de poes of teef niet te veel nageboortes opeten, ze kan daarvan gaan overgeven of diarree krijgen.
Heeft u nog vragen? Stel ze hieronder of neem contact met ons op!