Cyclus van de hond en kat

De teef en de poes hebben allebei een andere cyclus.

Deze willen we kort met u bespreken deze week. Je moet immers eerst weten wat normaal is voordat je afwijkingen kan herkennen 😉

DE NORMALE CYCLUS VAN DE HOND

Gemiddeld worden teven op een leeftijd van 9-10 maanden voor het eerst loops en gemiddeld zit er 7 maanden tussen twee loopsheden.
De cyclus van de teef wordt verdeeld in 4 fases:
1. Pro-oestrus
Deze begint wanneer er zwelling van de vulva optreedt en de bloederige uitvloeiing begint. In deze periode staat een teef dekking nog niet toe en is zij ook nog niet echt vruchtbaar. Gemiddeld duurt deze fase 9 dagen (kan van 3-17 dagen duren). Zodra de teef een dekking toe laat begint de volgende fase:
2. Oestrus
In deze fase is de teef gewillig om gedekt te worden, ze blijft staan en doet haar staart opzij. Deze fase duurt gemiddeld ook 9 dagen (kan 3-21 dagen duren). In deze periode treedt ook de eisprong op. Een aantal dagen na de eisprong is de teef echt vruchtbaar. Het tijdstip van de ovulatie binnen deze fase verschilt per hond en per keer en dit maakt het soms lastig om het juiste tijdstip van dekken te bepalen. Als de teef een eventuele dekking niet meer accepteert begint de derde fase:
3. Dioestrus
De ovulatie en vruchtbare periode is voorbij. Bij honden blijft het zwangerschapshormoon (progestron) gedurende een lange tijd hoog. Zowel bij honden die gedekt zijn als bij honden die niet gedekt zijn. Hierdoor kan bij niet gedektel teven aan het einde van deze fase schijnzwangerschap ontstaan.
4. Anoestrus
Dit is als het ware een rustperiode tussen de loopsheden in. Wanneer fase 3 overgaat in fase 4 is bij de meeste honden aan de buitenzijde niet zichtbaar. Deze periode duurt totdat de volgende loopsheid weer begint en dan starten we weer met fase 1.

DE NORMALE CYCLUS VAN DE POES
De poes wordt gemiddeld tussen de 6 en 9 maanden leeftijd voor het eerst krols. Poezen zijn seizoensgebonden cyclisch. Dat wil zeggen dat hun cyclus afhankelijk is van de hoeveelheid daglicht. Meestal houdt dit in dat poezen in de herfst en winter niet krols worden en in het voorjaar en in de zomer wel.
Poezen ovuleren op het moment dat zij gedekt worden. Dit is dus heel anders als bij de hond!
De tijd tussen twee krolsheden is gemiddeld 22 dagen.
Als een poes krols is kan zij trappelen met de achterpoten, miauwen, aanhankelijker zijn, haar rug optrekken en de staart opzij doen.