Angstige hond moet je negeren?

Het is helaas een opvatting die wij nog steeds vaak horen: een angstige hond moet je negeren want anders kan je de angst belonen en/of erger maken. Dit is echter niet waar! Angst is een emotie, iets dat onvrijwillig ontstaat. Het is geen aangeleerd gedrag.

Voorbeelden

Ik probeer dit vaak duidelijker te maken met de volgende twee voorbeelden:
Stel, u bent bang voor spinnen. Als u een spin ziet en bang wordt dan negeer ik u volledig. Wordt uw angst daar beter van?
Stel u nu voor dat ik u elke keer als u een spin ziet waar u bang voor bent gerust stel en u 10.00 euro geef. Wordt u dan banger voor spinnen of juist minder bang van spinnen?

Een tweede voorbeeld: als uw kind bang is voor onweer, negeert u hem/haar dan en wordt u kind daardoor dan minder bang voor het onweer?
Of laat u uw kind bij u zitten en stelt u hem/haar gerust. Wordt uw kind dan banger doordat u hem/haar gerust stelt?

Gebruik deze kennis

Ik hoop dat u met bovenstaande voorbeelden begrijpt dat het negeren van uw hond op het moment dat hij/zij angstig is de situatie echt niet beter maakt en het soms zelfs verslechtert. Het steunen van uw hond zal uw hond echt niet angstiger maken. Sterker nog, als u uw hond iets leuks of lekkers geeft op het moment dat hij/zij iets ziet waar hij/zij bang voor is kan het zijn dat op termijn uw hond dat lekkers gaat koppelen aan datgenen waar hij/zij eerst bang voor was en datgene minder eng gaan vinden.

Dus als uw hond bang is:
• Haal uw hond uit de angstige situatie als dit mogelijk is
• Steun uw hond als hij/zij daar behoefte aan heeft
• U mag uw hond wat lekkers geven of even met hem/haar spelen om de situatie minder eng te maken.

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust, neem contact met ons op!

gedrag hond