Allergie

Allergieën zijn een veel voorkomend probleem bij onze huisdieren. Ze veroorzaken over het algemeen huidklachten en/of maagdarmklachten. Bij huidklachten kunt u denken aan jeuk en dan varieert dit van een beetje jeuk tot non stop krabben en tot bloedens aan toe. Steeds terugkerende hotspots of oorontsteking kan ook een aanwijzing zijn voor een onderliggende allergie.
Bij maagdarmklachten kunnen de verschijnselen ook erg verschillen: diarree, braken, winderigheid, veel boeren, vaak rommelende darmen, gekke dingen eten, altijd honger etc.
Allergie is eigenlijk een te sterke reactie van het afweersysteem tegen stoffen die normaal niet schadelijk zijn (zoals voeding, huisstofmijten, graspollen etc). De klachten van uw hond of kat worden niet veroorzaakt door het allergeen zelf maar door de overdreven reactie van het afweersysteem op het allergeen.
Er zijn oneindig veel dingen waar uw hond of kat allergisch voor kan zijn. Toch komen een aantal soorten allergieën vaker voor dan andere.
Aankomende weken gaan wij de drie meest voorkomende allergieën met u bespreken:
• Vlooienallergie
• Voedingsallergie
• Atopie

VLOOIENALLERGIE

Vlooienallergie is de meest voorkomende allergie. Bijna de helft van de huid allergie klachten wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor vlooien.
Vlooienallergie wordt veroorzaakt door vlooienbeten. Waarschijnlijk zit er een stofje in het speeksel van de vlo dat de allergie veroorzaakt.
De symptomen van een hond of kat met vlooienallergie zijn die van jeuk: krabben, likken, bijten met name op het achterlijf. Dit krabben kan irritatie en beschadigingen van de huid veroorzaken. De huid kan rood worden en er kunnen kleine korstjes of zelfs wondjes op de huid komen. Bij met name bij honden kunnen er ook hotspots ontstaan.
Als deze situatie langer blijft ontstaan kunnen er secundaire infecties van gisten of bacteriën bijkomen.
Vaak zijn er vlooien en/of vlooieneitjes te zien op deze dieren maar niet altijd! Het afwezig zijn van vlooien en/of eitjes sluit een vlooienallergie dus niet uit!
De behandeling van een vlooienallergie bestaat uit:
• Zo veel mogelijk contact met vlooien voorkomen
Gebruik het hele jaar door een goed anti-vlooien middel. Het liefst een middel dat vlooien dood en afweert. Veel vrij verkrijgbare middelen zijn al langer op de markt. Hierdoor zijn er veel vlooien die ongevoelig zijn geworden voor deze middelen. Daarom adviseren wij u om een nieuwer middel te gebruiken waarvan wij weten dat het nog goed werkzaam is.
Het is belangrijk om de omgeving ook zo vlo vrij mogelijk te maken. Dus behandel ALLE dieren in huis met een goed middel. Behandel ook uw huis met een spray, met name kiertjes van plinten e.d. zijn plekjes waar vlooien zich graag verstoppen. Dagelijks stofzuigen en dagelijks weggooien van uw stofzuigerzak kan ook bijdrage aan het verminderen van de infectiedruk. Kleedjes waar uw dieren veel op liggen regelmatig wassen kan ook helpen.
• Indien nodig middelen om de huid tot rust te brengen en de jeuk te stoppen
Als de huid van uw huisdier erg geïrriteerd is of als uw huisdier erg veel last heeft van de jeuk kan het nodig zijn om deze tot rust te brengen met medicatie. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor en wij kijken samen met u welk middel in u geval het beste is.
• Indien nodig behandeling tegen een secundaire infectie
Het vaststellen van een secundaire infectie gebeurt meestal door een monster van de huid af te nemen en onder de microscoop te bekijken. Mocht daaruit blijken dat er een secundaire infectie is met bijvoorbeeld gisten of bacteriën dan krijgt uw huisdier hier ook een behandeling voor.
Als uw hond of kat eenmaal een vlooienallergie heeft dat blijft dit levenslang aanwezig. Het is bij deze dieren dus heel erg belangrijk om levenslang maatregelen te nemen om de allergie onder controle te houden.
Heeft u nog vragen? Stel ze hieronder of neem contact met ons op!

vlooienallergie

VOEDING

Ook voedingsallergie en/of voedingsovergevoeligheid komen veel voor bij zowel honden als katten. Voedselovergevoeligheid is een abnormale reactie op bepaalde bestanddelen in de voeding.
Bij voedingsallergie reageert het immuunsysteem op bepaalde voedsel bestanddelen. Deze twee typen reacties zijn in de praktijk nauwelijks uit elkaar te houden.
De symptomen van een voedingsovergevoeligheid kunnen erg verschillend zijn. Een aantal mogelijke symptomen zijn:
• Huidklachten
o Jeuk variërend van een beetje jeuk tot hele heftige jeuk
o Steeds terugkerende oorontsteking
o Likken aan de tenen
o Steeds terugkerende hotspots
• Maagdarmklachten
o Overgeven
o Diarree
o Winderigheid
o Boeren
o Rommelende darmen
o Aanvallen van buikpijn
De bestanddelen in de voeding die een reactie veroorzaken worden allergenen genoemd. Dit kan van alles zijn maar uit onderzoek weten we dat het meestal eiwitten zijn (bijvoorbeeld rundvlees, kippenvlees, zuivel, eieren, lamsvlees etc.).
Als een dier ergens overgevoelig voor is dan hebben ze maar een heel klein beetje nodig om daar weer last van te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een mens met een pinda allergie. Als er op de verpakking van een product staat dat het verwerkt is in een fabriek waar mogelijk ook pinda’s verwerkt worden mogen ze dat al niet eten. Omdat een spoortje pinda al genoeg kan zijn om een allergische reactie te veroorzaken.
Heeft een hond of kat eenmaal een voedingsovergevoeligheid ontwikkelt dan blijft dit levenslang aanwezig.
Het vaststellen van een voedselovergevoeligheid kan alleen met een eliminatiedieet. Helaas is er geen bloedtest of andere test om deze soort allergie vast te stellen.
Er zijn drie mogelijkheden om een eliminatiedieet te doen:
• Een zelfbereid dieet
• Gehydrolyseerde voeding
• Dieetvoeding op basis van een unieke eiwitbron
Doe een dergelijk dieet altijd in overleg met uw dierenarts! Zo’n dieet wordt dan voor een periode van 4-8 weken getest. In deze periode mag uw huisdier er echt niks anders bij hebben! Geen kauwstaven, snoepjes, tussendoortje etc.
Als een eliminatiedieet de klachten oplost dan is de diagnose voedingsovergevoeligheid eigenlijk al gesteld. Samen met uw dierenarts moet er dan gezocht worden naar een dieet die bij uw huisdier geen klachten veroorzaakt maar wel voldoende voedingsstoffen geeft zodat hij/zij er de rest van zijn/haar leven op kan blijven staan.

‘OVERIGE OORZAKEN’

Afgelopen weken hebben wij twee veelvoorkomende oorzaken van allergie met u besproken: vlooienallergie en voedingsovergevoeligheid.

Als deze twee oorzaken van allergie zijn uitgesloten blijft “de rest’ van de oorzaken over. U kunt dan denken aan allergie voor huisstofmijten, bepaalde graspollen, planten etc.

Bij deze oorzaak van allergie is het verhaal wat anders voor katten als voor honden.

Bij honden kan er geprobeerd worden om met allergietesten de allergenen vast te stellen. Dit kan door middel van een bloedtest of een huidtest. Geen enkele allergie test is 100% betrouwbaar en duidelijk.
De huidtest wordt uitgevoerd door dermatologen. Het bloedonderzoek kunnen wij voor u uitvoeren. Er wordt bloed afgenomen en opgestuurd naar een laboratorium. Er wordt dan getest op de meest voorkomende allergenen bij honden. Heeft u hond een allergie tegen een allergeen die niet in de test zit, dan komt dit er uiteraard ook niet uit.
Hopelijk komt er uit de test naar voren waar uw hond allergisch voor is. Het lijkt dan het meest logisch om ervoor te zorgen dat uw hond niet in aanraking kan komen met hetgeen waar hij/zij allergisch voor is. In de praktijk is dit meestal niet mogelijk. Maar als er allergenen gevonden worden kan er wel een desensibilisatie worden gestart (zie verderop).

Bij katten zijn allergie testen helaas veel minder tot niet betrouwbaar. Mocht u het toch willen proberen dan sturen wij u door naar een dermatoloog die hier meer ervaring mee heeft.

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw huisdier met allergie te behandelen:

Hyposensibilisatie (honden)
Als er een allergie test is gedaan bij uw hond en er zijn duidelijke allergenen uitgekomen, dan kunnen wij vervolgens uw hond gaan enten met deze allergenen. Er wordt dan speciaal voor uw hond een entstof gemaakt. Door de hond te enten met hetgeen waar hij/zij gevoelig voor is hopen we dat hij/zij minder gevoelig wordt voor deze allergenen. De injecties worden in een oplopende dosering gegeven met steeds een aantal weken tussentijd. Het kan 6-9 maanden duren voor de behandeling effectief is. Na 9 maanden wordt de behandeling geëvalueerd. 60-70% van de honden met atopie reageert op deze behandeling. Is de behandeling succesvol dan moet dit levenslang worden gegeven.

Jeuk remmende middelen (honden en katten)
jeuk remmende middelen worden ingezet als de oorzaak van de allergie niet gevonden wordt of ter ondersteuning van een ingezette behandeling.
Er zijn verschillende jeuk remmende middelen met elk hun voor en nadelen:

• Corticosteroïden
Corticosteroïden zijn sterke ontstekingsremmers die het overactieve immuunsysteem onderdrukken. Daardoor werken ze vaak relatief snel. Het nadeel van deze middelen is echter dat ze behoorlijk wat bijwerkingen hebben, o.a. veel drinken en plassen, verlies van spierweefsel, vatbaarder zijn voor infecties en in sommige gevallen suikerziekte. Daarom adviseren wij om bij gebruik van deze middelen op zoek te gaan naar de laagst mogelijk effectieve dosering.
• Ciclosporine
Dit middel werkt specifiek in op dat deel van het immuunsysteem dat betrokken is bij allergie. Dit middel werkt vaak heel goed en het resultaat is vaak binnen 1-3 weken zichtbaar. Bijwerkingen komen relatief weinig voor.
Het nadeel is dat veel dieren dit middel vies vinden waardoor het ingeven wat lastiger kan gaan.
• Oclacitinib
Dit is een nieuwer middel. Het remt de enzymen die betrokken zijn bij het veroorzaken van jeuk en ontsteking. Het werkt al binnen enkele uren.
• Antihistaminica
Deze remmen het vrijkomen van de stof histamine. Histamine kan verantwoordelijk zijn voor de allergische reactie. De werkzaamheid van dit middel bij honden en katten is nogal omstreden. Toch hebben sommige huisdiereigenaar wel de indruk dat dit middel bij hun huisdier resultaat heeft. Geef nooit zomaar een mensen anti-histamine tabletje aan uw huisdier maar doe dit altijd in overleg met uw dierenarts!

Extra ondersteuning
Naast bovenstaande is het bij dieren met een allergie van de huid verstandig om de huid in een zo goed mogelijke conditie te houden. Hoe beter de conditie van de huid hoe meer deze eventuele allergenen kan weerstaan.
Dus ook als vlooien en voeding niet de belangrijkste oorzaak zijn van de allergie is het nog steeds verstandig om regelmatig te ontvlooien en goede voeding te geven.
Verdere behandelingen zijn per dier verschillend. Als de huid erg droog is kan er behandeld worden met een vocht inbrengende lotion bijvoorbeeld. Als er gisten aanwezig zijn wordt er behandeld met een shampoo tegen gisten. Bij een secundaire bacteriële infectie wordt er een andere shampoo of soms een antibioticum voorgeschreven.

Kortom allergie kan een lastig probleem zijn. Een goede samenwerking tussen dierenarts en eigenaar is erg belangrijk om het probleem onder controle te krijgen!

 

huidtest