Ziekte van Lyme

De ziekte van lyme is een van de aandoeningen die door teken kan worden overgebracht.

Het wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia Burgdorferi. Een groot gedeelte van de teken in Nederland is besmet met deze bacterie.

Ook mensen kunnen deze ziekte krijgen van tekenbeten. Ongeveer 90% van de mensen die worden besmet met Borrelia wordt ziek. Ze krijgen griepachtige verschijnselen, pijnlijke gewrichten en een rode, cirkelvormige ontsteking rond de plek waar de teek heeft gebeten. Sommige mensen krijgen hartproblemen, neurologische problemen of chronische huidveranderingen.

De symptomen bij geinfecteerde honden zijn eigenlijk hetzelfde als bij mensen:
koorts, verminderde eetlust, verminderde energie, kreupelheid, stijfheid en zwelling van gewrichten. Daarnaast kunnen nierproblemen, hartklachten en huidproblemen ontstaan.

Waarschijnlijk worden niet alle honden ziek van een infectie met deze bacterie. Er zijn antistoffen tegen deze bacterie gevonden bij gezonde honden.

De ziekte van lyme wordt overgebracht door teken. Een hond met de ziekte van lyme kan dus niet rechtstreeks een andere hond of een mens besmetten.

Het stellen van de diagnose is niet altijd makkelijk. Zo kan er een test gedaan worden waarbij antilichamen tegen deze bacterie worden aangetoond. Een positieve test toont hierbij aan dat de hond contact heeft gehad met deze bacterie en er antilichamen tegen heeft gemaakt. Echter niet alle honden worden ziek van deze bacterie en het aanwezig zijn van deze antilichamen wil dus niet zeggen dat de symptomen van de geteste hond veroorzaakt worden door deze bacterie. Honden die net geinfecteerd zijn met de ziekte van Lyme of honden die de ziekte al heel lang bij zich hebben kunnen een lage hoeveelheid antilichamen hebben. De test “ziet” deze lage hoeveelheid antilichamen niet. De test komt dan terug als negatief terwijl de hond het wel heeft. Dit noemen wij een vals negatieve uitslag.

Als een hond de ziekte van lyme heeft dan kan deze behandeld worden met antibiotica. Meestal is het nodig om langdurig te behandelen.