Vuurwerk tips

Vuurwerk tips!

Het is bijna oud en nieuw en er wordt op sommige plaatsen al flink wat vuurwerk afgestoken.

Hierbij willen wij u graag nog wat tips geven om uw huisdieren te ondersteunen tijdens de jaarwisseling.

– Zorg ervoor dat uw huisdieren niet zelfstandig het huis kunnen verlaten. Sluit kattenluikjes af en laat uw hond rond oud en nieuw aan de lijn uit.

– Controleer of de chip van uw huisdier goed geregistreerd is.

– Zorg dat u uw hond voldoende beweging geeft of misschien zelfs wel wat meer dan normaal zodat hij/zij lekker moe is op oudjaarsavond.

– Geef uw huisdier veel afleiding en begin daar ’s middags al mee. U kunt voor de hond denken aan een lekkere kluif, een goed gevulde kong, voerspelletjes, zoekspelletjes etc. En voor de kat kunt u ook denken aan voerspelletjes of een pipolino.

– U kunt iedere knal laten opvolgen door iets lekkers. Zo leert uw dier dat een knal betekent dat er iets lekkers volgt.

– Laat uw huisdier zelf bepalen waar hij/zij wil liggen en geef hem/haar meerdere opties. Sommige dieren liggen graag op een rustige plek zoals in de gang of onder uw bed, andere dieren blijven liever bij u in de buurt. Dat is allemaal prima! Voor katten kunt u ook een doos neerzetten waarin ze zich kunnen verstoppen als ze dat willen.

– Tijdens het vuurwerk kunt u de gordijnen sluiten, wat licht aan doen in huis en voor wat achtergrond lawaai zorgen. Bijvoorbeeld met een radio of de tv. Let wel op dat het geen programma is met harde geluiden!

– Blijf zelf zo rustig mogelijk. Uw hartslag en ademhaling beïnvloeden uw huisdier.

– U kunt angst niet bevestigen door uw dier aandacht te geven. Sterker nog het negeren van een onzeker huisdier vergroot de onzekerheid alleen maar. Biedt uw huisdier steun waar nodig. Als uw dier ervoor kiest om bij u te zitten of op een andere manier steun bij u zoekt dan is dat prima.

Als u een jonge hond heeft die opeens schrikt van een knal, dan is het niet verstandig om te reageren. Doe dan zo normaal nodig en besteed er geen aandacht aan. Is uw hond al angstig en blijft hij angstig na een knal dan heeft hij/zij steun nodig. Laat de hond dan rustig bij u zitten en gedraag u verder zo normaal mogelijk.

– Tijdens de dagen rond oud en nieuw kunt u uw huisdieren ook ondersteunen met een thundershirt of medicatie. Neem voor meer informatie hierover contact met ons op. Haal eventuele medicatie op tijd zodat u zeker weet dat u het op tijd in huis hebt. Gebruik in ieder geval geen middelen waar acepromazine in zit (zoals calmivet en vetranquil)!

– Is uw hond ondanks dit alles toch erg gestrest en bang? Begin dan volgend jaar op tijd met trainen!