Rontgenfoto’s

Röntgenfoto’s maken is een van de mogelijkheden om delen van het lichaam in beeld te brengen.

Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld echografisch onderzoek, een MRI scan of een CT scan.

Het röntgenapparaat produceert röntgenstraling. Deze straling gaat door het gene heen dat wij op de foto willen hebben en komt dan op een speciale fotoplaat uit. Deze plaat wordt vervolgens uitgelezen door een digitaal apparaat. Zo ontstaat er een 2 dimensionale afbeelding van het lichaam.

Hoe meer straling er op een plekje op de gevoelige plaat valt hoe zwarter deze wordt. Onderdelen van het lichaam waar veel straling doorheen gaat (longen, gas in de darmen) zien wij dus als zwart op een röntgenfoto. Onderdelen waar bijna geen straling doorheen gaat (bot, metaal) zien wij als wit. Alles daartussen in geeft verschillende grijstinten op de foto.

Röntgenstraling is gevaarlijke straling. Daarom moeten wij ons goed beschermen tijdens het maken van foto’s zodat wij zelf zo weinig mogelijk straling binnen krijgen. Wij dragen daarvoor schorten, handschoenen en schildklierbeschermers van lood. In de wanden en de deuren van de röntgenkamer is ook lood verwerkt zodat de straling niet de kamer uit kan.

Nadat de foto gemaakt is moet deze in alle rust bekeken worden. In veel gevallen zullen wij zelf de gemaakt röntgenfoto’s beoordelen. Het beoordelen van röntgenfoto’s is echter niet makkelijk en soms vragen wij een specialist om ook naar de foto’s te kijken zodat wij zeker weten dat er niets over het hoofd wordt gezien.

Rontgenfotos

WEETJE VAN DE WEEK (ziet u de afwijking?)

RONTGENFOTO’S 2

Vorige week hebben wij u wat algemene informatie gegeven over röntgenfoto’s.

Deze week laten wij u enkele röntgenfoto’s zien van extremiteiten.

Röntgenfoto’s van extremiteiten (de pootjes) worden veel gemaakt. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gemaakt omdat uw huisdier kreupel is, last van de rug heeft, omdat er een zwelling is of omdat het voor de sport of voor de fokkerij gewenst is om te weten of bepaalde gewrichten goed zijn. Denk bij het laatste aan de controle op HD of ED.

Op röntgenfoto’s van extremiteiten kunnen wij vooral de botten zien. Pezen, spieren en ligamenten zijn minder goed of niet zichtbaar op een röntgenfoto.

Mogelijke afwijkingen die te vinden zijn op röntgenfoto’s van extremiteiten zijn onder andere: artrose, botbreuken, losse stukjes in een gewricht, afwijkende stand van botten, groeiproblemen met botten, bosgezwellen.

Kunt u op onderstaande drie foto’s zien wat de afwijking is?

rontgenfotos fractuur bot tumor

Bij twee foto’s gaat het om een botbreuk. In het eerste geval om een breuk in een van de middenhandsbeentjes en in de tweede foto een breuk in de onderarm.

De derde foto is lastiger. Hierbij zijn er delen van het bot als het ware verdwenen, er is een grote ruimte tussen de twee botten en er is veel witting in dit gebied. Deze witting is een bottumor die het omliggende bot als het ware heeft opgegeten.

Röntgenfoto’s van de borstholte kunnen om een aantal redenen gemaakt worden. Een aantal redenen zijn:

– Om de longen te kunnen bekijken.
Afwijkingen in de longen zoals een longontsteking, bronchitis, vocht in de longen of gezwellen/uitzaaiingen in de longen kunnen goed zichtbaar gemaakt worden met röntgenfoto’s.

– Om de grootte van het hart te bekijken
Op een röntgenfoto kunnen wij alleen het contour van het hart zien. Dat houdt in dat er alleen wat gezegd kan worden over de grootte van het hart en niet over de functie van het hart. Om de functie van het hart te bekijken kan er een echo gemaakt worden. Wel is het zo dat als een hart op een röntgenfoto sterk vergroot is er meestal ook een afwijkende functie van het hart is.

– Bij trauma of benauwdheid
Op een thorax foto kunnen er ook afwijkingen zichtbaar zijn als een klaplong, gebroken wervels, ribben of borstbeentjes, longkneuzingen etc. Daarom wordt er na bijvoorbeeld een aanrijding of bij benauwdheid ook vaak een thorax foto gemaakt.

borstholte

 

Op deze foto ziet u dat er een witting zichtbaar is achterin de longen. Dit kan een locale ontsteking zijn of een tumor.

thorax

Op deze foto ziet u dat er eigenlijk geen hart en longen meer zichtbaar zijn. Alleen helemaal bovenin zien we nog wat zwarts. In dit geval zit er heel veel vocht in de borstholte.

Buikfoto’s maken wordt veel gedaan bijvoorbeeld bij verdenking op:
– Iets “geks” gegeten
– Blaas/nier stenen
– Hernia van het middenrif
– Gescheurde buikwand
– Gezwellen in de buik
– Tellen van pups/kittens

Naast röntgenfoto’s kan er ook een echo gemaakt worden om de buik beter in beeld te brengen. Welke methode “beter” is hangt af van hetgeen we naar op zoek zijn. Als we op zoek zijn naar bijvoorbeeld een afwijking in de lever geeft een echo vaak meer informatie, maar als we een verdenking hebben op een buik of middenrif hernia geeft een röntgenfoto vaak een duidelijker beeld.

buikholte

Op deze foto is de blaas erg groot ten opzicht van de rest van de buik. Dit kan verschillende oorzaken hebben waaronder een verstopping van de plasbuis.

blaassteen

 

Op deze foto zijn blaasstenen zichtbaar (kleine witte plekjes).