Behandeling arthrose

ARTROSE: DE BEHANDELING VAN ARTROSE

Het volledig genezen van artrose is niet mogelijk! De behandeling van artrose is erop gericht om achteruitgang van het gewricht zoveel mogelijk te remmen en om de symptomen van uw hond of kat te onderdrukken of in ieder geval te verminderen.

Ieder dier is anders en iedere eigenaar is anders daarom zal er voor iedere hond of kat met artrose een andere “aanpak op maat” zijn. Onderdelen die bij deze aanpak kunnen horen zijn:

Een gezond gewicht
Een dier met overgewicht heeft meer kans op artrose. Als er eenmaal artrose is zal het extra gewicht ook een extra belasting van de gewrichten betekenen en hierdoor zal het gewricht sneller achteruitgaan en pijnlijker zijn. De levensverwachting van een te dikke hond of kat met artrose is veel korter dan de levensverwachting van een hond of kat met artrose met een gezond gewicht!
Vaak zien we ook dat als een hond of kat afvalt de ernst van de pijn afneemt en de eventuele medicatie verminderd kan worden of soms zelfs kan worden gestopt.

Bij overgewicht krijgt uw huisdier meer energie binnen dan hij/zij nodig heeft. Om af te vallen moeten we dus minder energie binnen krijgen (aanpassen van de voeding) en als het kan meer energie verbruiken (beweging). Het laten afvallen van uw hond of kat is niet makkelijk! Er zijn speciaal ontwikkelde diëten om het afvallen makkelijker te laten gaan. Hier hebben wij goede ervaringen mee. Wij kunnen u indien nodig hierbij begeleiden.

Voeding
Er zijn speciale voedingen ontwikkeld voor honden en katten met gewrichtsaandoeningen. In deze voeding zitten producten als chondroitine, glucosamine en omega 3 vetzuren in de juiste hoeveelheden en verhoudingen om uw huisdier te ondersteunen. Daarom werken deze voedingen vaak beter dan het toedienen van losse supplementen. In sommige gevallen kan alleen het aanpassen van de voeding al genoeg zijn om uw huisdier comfortabel te krijgen.

Beweging
Het aanpassen van de beweging is een van de onderdelen van het behandelplan. Een hond of kat met artrose moet wel in beweging blijven. Stilstand is achteruitgang!

Uw hond moet zoveel mogelijk bewegen zonder dat het klachten geeft. Daarnaast moet de beweging regelmatig zijn en piekbelasting moeten worden voorkomen. Dus niet 1 x per week een hele lange wandeling en de rest van de week korte wandelingen bijvoorbeeld.
Regelmatige, gecontroleerde beweging is het beste, zolang het gewricht niet overbelast wordt. Zwemmen, lopen aan de lijn, of lopen aan de lijn naast de fiets zijn goede vormen van training. Door goede training worden de spieren van de hond sterker. Sterkere spieren zorgen voor betere stabilisatie van de gewrichten.
Houdt uw hond goed in de gaten. Hij of zij geeft u aan wat hij/zij aan kan. Is uw hond een dag na een bepaalde hoeveelheid beweging stijver of pijnlijker? Dan was dit dus teveel en moet u het volgende keer korter houden!
Snelle draaiingen en wentelingen zijn niet goed voor een dier met artrose. Voor honden geld dat het spelen met andere honden of met een bal meer pijn kan veroorzaken.
Dierfysiotherapeuten kunnen u goed helpen met het opstellen van een bewegingsplan voor uw huisdier.

Voor katten met artrose geld dat vooral beperkingen in de leefomgeving lastig zijn. Ze kunnen moeilijker springen of klimmen waardoor de kat zich minder prettig voelt. Aanpassingen in de leefomgeving van de kat kunnen daardoor de kat vaak heel erg helpen.
Katten bekijken de wereld graag vanaf een hoogte. Dit kunt u uw kat makkelijker maken door bijvoorbeeld opstapjes of trapjes neer te zetten zodat hij of zij toch nog op het favoriete hoge plekje kan komen (vensterbank, kast, bank).
Zet op meerdere plekken eten en drinkbakjes neer. Dit stimuleert beweging. Ook vinden katten het leuk om uitgedaagd te worden. Verplaats de bakjes dus regelmatig, of verstop het voer door het huis zodat de kat ernaar op zoek moet. U kunt het voer ook in voerspeeltjes verstoppen en op die manier beweging bevorderen.
Katten met artrose kunnen vaak niet meer goed tegen een krabpaal opstaan. Een horizontale krabpaal/gelegenheid kan er voor zorgen dat ze dit gedrag toch kunnen blijven uitoefenen.
Door regelmatig met uw kat te spelen (enkele keren per dag) houdt u uw kat in beweging waardoor de spieren sterk blijven wat beter is voor de gewrichten.
Grotere kattenbakken met een lagere instap kunnen handiger zijn voor katten met pijnlijke gewrichten.
Feromonen (zoals feliway) kunnen de hoeveelheid stress bij uw kat verminderen en zo bijdrage aan het welzijn van uw kat.

Medicatie
Veel dieren met artrose hebben toch medicatie nodig. Door de andere maatregelen ook toe te passen proberen we de hoeveelheid medicatie zo laag mogelijk te houden. Honden en katten met artrose hebben vaak pijn en daarom worden pijnstillers vaak gebruikt in het behandelplan. Een NSAID (non-steroid anti-inflammatory drug) werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Dit zorgt ervoor dat uw huisdier minder pijn heeft maar ook remmen wij de ontstekingen in het gewricht waardoor het minder hard achteruit zal gaan. Ieder medicijn kan bijwerkingen hebben. Samen met uw dierenarts zoekt u naar een medicijn die bij uw huisdier goed werkt en geen of zo min mogelijk bijwerkingen geeft. Als uw huisdier bijwerkingen heeft van de medicatie, neem dan altijd contact op met uw dierenarts.
Mocht uw huisdier niet tegen een nsaid kunnen of mocht een nsaid niet voldoende zijn om de pijn te onderdrukken dan zijn er nog andere mogelijkheden beschikbaar. Neem contact met ons op voor meer informatie hierover.

Fysiotherapie
Fysiotherapie kan voor zowel honden als katten een goede aanvulling zijn op de therapie. Een fysiotherapeut kan met verschillende technieken de spieren en gewrichten van uw huisdieren mobiliseren. Ook kan een fysiotherapeut samen met u een bewegingsplan opstellen. Bij sommige fysiotherapeuten is ook hydrotherapie mogelijk. Hierbij loopt de hond in het water op een lopende band. Op deze manier kan er getraind worden met minder belasting van de gewrichten. Zo kan uw huisdier op een veilige manier versterken.

Injecties in het gewricht
Er zijn verschillende soorten medicatie die toegepast kunnen worden in het gewricht bij zowel honden als katten. Zo kunnen corticosteroïden de ontstekingsreactie in het gewricht verminderen. Hyaluronzuur is een hoofdbestanddeel van de gewrichtsvloeistof. Injecteren van hyaluronzuur in een gewricht kan ervoor zorgen dat de ontsteking geremd wordt en het heeft een smerende werking in het gewricht.
Tegenwoordig worden er ook bij honden en katten gewrichten ingespoten met stamcellen en/of met ACP. Het gaat te ver om dit hier in details te bespreken. Maar mocht u hier meer over willen weten, neem dan contact met ons op.

Operatie
In sommige gevallen kan een operatie wenselijk zijn. Bijvoorbeeld als er losse stukjes bot of kraakbeen in het gewricht aanwezig zijn. Deze kunnen dan met een operatie verwijderd worden. Ook kan in sommige gevallen een versleten gewricht vervangen worden door een kunstgewricht of kan een gewricht worden “vastgezet” waardoor het minder pijn veroorzaakt.